Seara de film german – “Alki Alki”

Alki Alki  (Germania 2015, 102 min) Miercuri, 21 februarie 2018, ora 18:30 Sala Bertolt Brecht – Centrul Cultural German Iaşi (Str. Lascăr Catargi 38) Regia: Axel Ranisch Actori: Heiko Pinkowski, Peter Trabner, >>>>

Curs nou de limba germană pentru începători

Curs nou de limba germană pentru începători – nivel A1. Înscrierile se fac până pe 12 februarie 2018! Informații suplimentare la numărul de tel.: 0232-214.051,  luni-vineri între orele 14.00-18.00 sau pe e-mail: >>>>

Cursuri intensive de limba germana

Adăugare la Anti-banner >>>>

 

Ziua franco-germană

bannersite

Proiecţie de film: Hannah Arendt, regia Margarethe von Trotta
Marţi, 23 ianuarie 2018, ora 18.00
Institutul Francez Iaşi, Sala„Benjamin Fondane”
Intrarea liberă

Centrul Cultural German Iaşi şi Institutul Francez Iaşi vă invită marţi, 23 ianuarie 2018, în Sala„Benjamin Fondane” a Institutului Francez, la o seară franco-germană, organizată cu scopul de a marca 55 de ani de la semnarea Tratatului Élysée, moment istoric pentru reconcilierea dintre cele două țări.

Ediţia de anul acesta a Zilei franco-germane aduce în prim-plan personalitatea puternică a Hannei Arendt, prin proiecţia unui film despre procesul pentru crime de război al lui Adolf Eichmann, la care Arendt a participat în calitate de observator. Un film împotriva uitării, cu accent pe importanţa memoriei în construcţiile comunitare. Banalitatea răului despre care vorbeşte Hannah Arendt reprezintă un răspuns pe cât de simplu, pe atât de înfiorător, la întrebarea „Cum a fost posibil?”, pe care nu încetăm să o repetăm în căutare de explicaţii atunci când este vorba despre ororile istoriei. „Se pare că anumite persoane sunt în propria viaţă atât de expuse încât devin intersecţii şi obiectivări concrete ale vieţii.” Această mărturisire a Hannei Arendt este sinteza perfectă a propriei vieţi.

Invitaţia pe care cele două instituţii organizatoare o adresează publicului este aceea de a reflecta la aceste nuanţe şi la posibilităţi de transformare a modalităţilor de convieţuire într-o lume în care amestecul a devenit norma. Condiţia umană a pluralităţii, centrală în scrierile Hannei Arendt, temă generatoare de întrebări multiple privind sensul devenirii comunităţilor, este de altfel ideea conducătoare a Zilei franco-germane de anul acesta.

Filmul va fi subtitrat în limba română.