fbpx

Proiecte

Învață germana la muzeu!

Limba germană nu trebuie și poate fi învățată doar în sala de curs. Mult mai interesant este un curs desfășurat la muzeul de artă. Cursanții au participat plini de entuziasm la acest proiect și vizitarea Muzeului de Artă în cadrul Complexului Muzeal ”Moldova” s-a transformat într-o ocazie deosebită de a purta discuții în limba germană pe marginea tablourilor. Cursanții au vizitat expoziția și au reușit să găsească anumite tablouri pornind de la un fragment, sau au încercat să găsească titluri potrivite pentru tablouri, comparându-le la final cu cele reale. La final fiecare cursant și-a prezentat tabloul preferat. Activitățile acestea sunt doar câteva exemple din paleta variata și ele pot fi de asemenea ușor adaptate pentru toate nivelurile de învățare a limbii germane. Comunicarea autentică în limba germană, interacțiunea inedită a cursanților creează o bucurie deosebită a întâlnirii cu limba germană și cu arta în același timp.

Expoziția interactivă ”Deutschland. Erfinderland”

„Deutschland. Erfinderland” este o expoziție interactivă realizată de către Institutul Goethe și Institutul de Știință Frauenhofer, care poate fi vizitată sub formă de expoziție permanentă de afișe la Centrul Cultural German din Iași. Expoziția oferă o paletă variată de informații interesante despre invenții germane și povestea lor, dar în același timp vizitatorii își pot face o impresie despre imaginea actuală a Germaniei ca țară care susține în mod deosebit cercetarea în diverse domenii. Elevii sau vizitatorii interesați pot să îmbine astfel pasiunea pentru știință cu plăcerea de a interacționa în limba germană. Materialele pot fi adaptate la nivelul A1, A2 sau B1. Pentru stabilirea unei vizite, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: kurse@kulturzentrum-iasi.ro. Informații suplimentare despre expoziție puteți găsi pe adresa oficială a expoziției: http://www.goethe.de/lhr/prj/ede/deindex.htm?wt_sc=erfinderland.

Serile de jocuri de societate

Jocurile de societate se bucură la momentul actual de un interes deosebit ca modalitate de socializare și petrecere a timpului liber. Noi vă oferim posibilitatea să jucați în limba germană jocuri cu renume internațional precum Scrabble, Dixit, Tabu, Activity, Black Stories, exersând astfel limba germană într-un mod inedit și foarte atractiv. De fiecare dată încercăm să vă surprindem cu jocuri și idei noi, care se adresează cursanților noștri de la nivelul A1 până la C1. Învățați astfel limba germană prin joc, departe de exercițiile aride de gramatică și listele de vocabular și faceți cunoștință cu colegii din celelalte cursuri sau cu invitații noștri – vorbitori nativi de limba germană!

Ateliere de film

Centrul Cultural German organizează cu sprijinul Institutului Goethe în mod regulat Seri de film german adresate publicului larg. În completarea acestei oferte organizăm pentru cursanții noștri de nivel B1, B2, C1 ateliere de conversație, în cadrul cărora se vizionează un film, după care au loc discuții pe marginea filmului, activități interactive, jocuri de rol. Filmele alese oferă o tematică actuală și de asemenea o privire deosebită asupra limbii și culturii germane prin prisma unor evenimente sau fenomene relevante, spre exemplu căderea zidului Berlinului în filmul Good bye, Lenin sau fenomenul de integrare lingvistică și culturală în filmul Willkommen in Allmanya. Întâlnirile se desfășoară în limba germană și astfel aveți posibilitatea de exersa limba germană în situații autentice și de a cunoaște cursanții din celelalte grupe.

Clubul de conversație „Lass uns reden!”

Pentru a putea exersa limba germană în situații autentice, oferim cursanților noștri de la nivelele avansate (B1, B2 și C1) posibilitatea de a face schimburi de idei, de a dezbate în limba germană teme de actualitate și de a interacționa cu colegii din celelalte grupe. Întâlnirile clubului de conversație oferă o paletă largă de activități pe marginea unor cărți, filme, romane grafice, articole de ziar, fie sub forma unor discuții libere, a unor jocuri de rol sau a altor forme inedite de interacțiune precum Power Point Karaoke. Scopul acestor întâlniri este de a transforma limba germană dintr-o limbă străină, în curs de asimilare într-un veritabil instrument de comunicare! Întâlnirile sunt mediate de către un vorbitor nativ de limba germană, fiecare dintre invitați având libertatea de a veni cu modul propriu de abordare. Elementul surpriză contribuie și el la atractivitatea acestor activități pentru cursanții noștri.

Ateliere de Crăciun ”Lass uns deutsch und munter sein!”

În luna decembrie organizăm un atelier de Crăciun pentru cursanții noștri pentru a ne bucura împreună de apropierea Sărbătorilor de iarnă, dar mai ales pentru a experimenta tradiții germane de Crăciun: colinde în limba germană, specialități culinare, scurte secvențe video despre Crăciunul în Germania, jocuri lingvistice și activități practice de realizare a unor obiecte specifice acestor sărbători. Atelierul se desfășoară în limba germană, activitățile sunt adaptate pentru toate nivelele de la A1 până la C1. În fiecare an ne bucurăm și de prezența vorbitorilor nativi de limba germană, cu care cursanții noștri pot interacționa.

Aveți astfel ocazia de a exersa și învăța limba germană întru-un cadru alternativ și mai ales de a cunoaște colegii din celelalte grupe, devenind o parte din comunitatea noastră, a iubitorilor de limbă și cultură germană.

Atelierul de Paște

În cadrul săptămânii de proiecte Școala Altfel organizăm la cerere un atelier de Paște în limba germană pentru elevi de gimnaziu, care învață deja limba germană la școală și au parcurs deja cel puțin nivelul A1. Atelierul oferă o paletă variată de activități interactive în limba germană pe teme de cultură și civilizație germană legate de tema sărbătorilor pascale: jocuri lingvistice, precum domino, memory, trimino, rebusuri, scurte secvențe video și jocuri cu tabla interactivă. Elevii află astfel într-un mod dinamic și atractiv că în Germania există nu doar un pom de Crăciun, ci și un pom de Paște, pe care îl împodobesc împreuna. Atelierul culminează de fiecare dată cu căutarea ouălor de ciocolată în curtea Centrului Cultural German Iași.

Atelierul de basme

În cadrul săptămânii de proiecte Școala Altfel organizăm la cerere un atelier de basme în limba germană pentru elevi de gimnaziu, care învață deja limba germană la școală și au parcurs cel puțin nivelul A1. Basmele fraților Grimm sunt binecunoscute, însă ele pot fi redescoperite într-o manieră inedită prin intermediul limbii germane. Ideea acestor ateliere de basme a pornit de la inițiativa Institutului Goethe de a pune la dispoziția Centrului Cultural German o serie de ecranizări de excepție realizate după basmele Fraților Grimm cu ocazia anului jubiliar 2013! Filme sunt în limba germană și subtitrate în limba română. Atelierul începe de fiecare dată cu vizionarea uneia dintre ecranizări fiind urmată de o varietate de activități interactive: rebusuri, jocuri lingvistice, concursuri de tip quiz, ghicitori, etc. Elevii pot experimenta astfel limba germană într-un mod atractiv și deosebit.

Vânătoarea de comori

La inițiativa Clubului Studenților Germaniști și cu sprijinul Serviciului German de Schimburi Academice (DAAD) la Centrul Cultural German se finalizează vânătoarea de comori prin orașul Iași. Elevii de liceu primesc sub îndrumarea studenților germaniști indicii, pe baza cărora trebuie să descopere locuri relevante pentru limba și cultura germană în Iași precum Biblioteca Germană, Universitatea, Centrul Cultural German Iași. Ultimele probe se desfășoară la Centrul Cultural German, unde sunt desemnați și premiați câștigătorii. Elevii de liceu folosesc astfel limba germană într-un context inedit si incitant, care în același timp creează noi prietenii, dar duce și la redescoperirea propriului oraș.

Ziua Europeană a Limbilor

Ziua de 26 septembrie este Ziua Internațională a Limbilor și cu această ocazie organizăm ateliere gratuite de limba germană, atât pentru copii, cât și pentru adulți. În cadrul atelierelor pentru copii, aceștia se familiarizează cu primele fraze în limba germană sub formă de joc, rime si cântece. Atelierul pentru adulți vă oferă o primă întâlnire cu limba germană, la sfârșitul căreia veți putea deja să vă prezentați în limba germană, veți cunoaște regulile de pronunție și numerele. La finalul atelierului pentru adulți, unul din participanți are șansa prin tragere la sorți de a primi un modul gratuit la unul din cursurile noastre pentru începători.

Tabere de voluntariat

Centrul Cultural German beneficiază prin colaborarea cu organizația internațională ”Munca pentru pace” de posibilitatea de a oferi în fiecare an un anumit număr de locuri de participare la taberele internaționale de voluntariat din Germania. Aceste tabere se adresează tinerilor între 14 și 25 de ani și implică o paletă variată de activități: îngrijirea de monumente istorice sau de cimitire ale eroilor, proiecte culturale și sociale, vizitarea de obiective turistice, seri internaționale etc. Accesarea acestor tabere de voluntariat implică achitarea unei taxe de participare și a cheltuielilor de transport, cazarea si masa fiind acoperite de organizație. Centrul Cultural German oferă informații și intermediază participarea la aceste tabere. În fiecare an participă în jur de 5 tineri, care de fiecare dată ne relatează cu mult entuziasm despre experiența inedită a acestor tabere. Pentru cei mulți dintre participanți, aceasta este prima întâlnire nemijlocită cu cultura germană și oferă posibilitatea de exersare a limbii germane în interacțiune cu vorbitorii nativi. Mai multe informații puteți obține direct pe site-ul organizației: http://www.volksbund.de/jugend-bildung/gs-workcamps.html.

Bursele Institutului Goethe

Centrul Cultural German beneficiază de posibilitatea de acordare a unei burse complete de vară pentru un curs intensiv în Germania. Toate costurile sunt acoperite de către Institutul Goethe. Aceste burse se adresează în special cursanților care au finalizat un curs extensiv de B1 și care au minim 18 ani. Centrul Cultural German asigură informarea tuturor cursanților și o procedură transparentă de selecție pe baza rezultatului la evaluarea finală și a unei scrisori de intenție în limba germană redactată de către candidați. Aceste burse nu sunt oferite în fiecare an, dar toți cursanții noștri care au beneficiat de această șansă deosebită ne relatează de fiecare dată cu foarte mult entuziasm despre experiența inedită de întâlnire nemijlocită cu limba si cultura germană.

Cursuri de limba germană în Germania

Centrul Cultural German oferă informații și consiliere cu privire la oferta de cursuri de limba germană a Institutului Goethe. Cursurile se desfășoară în Germania, iar costurile trebuie acoperite în totalitate individual. Oferta de cursuri este însoțită și de oferte privind cazarea pe perioada cursurilor, dar și oferte privind un variat program cultural și de vizitare a obiectivelor turistice și a orașelor din jur. Mai multe informații despre aceste cursuri pot fi accesate pe site-ul Institutului Goethe.

Rolul Centrului Cultural German este de a vă oferi informații despre cursurile existente și de a intermedia – dacă este necesar – comunicarea cu Institutele Goethe din Germania.