fbpx

Jazzkonzert „TRIO ELF“

TRIO ELF, câștigătorul premiului „Bremen Jazz Award“ 2016 și unul dintre cele mai apreciate grupuri de jazz germane la nivel internațional, vine pentru prima oară în România, și nu la București, nu la Cluj, ci la Iași.
Pe 16 octombrie, ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“, ieșenii vor fi primii care se vor delecta cu un show live de excepție, alcătuit din piesele care au consacrat trio-ul german drept una dintre cele mai de succes trupe din jazz-ul contemporan european și singura trupă din Germania căreia i s-a dedicat o pagină întreagă în „American Downbeat“, cea mai cunoscută revistă de jazz din lume.
______________________________
„TRIO ELF face parte dintr-o nouă generație germană de jazz. Descoperă ceea ce a făcut jazz-ul atât de celebru: risc, sunete noi și explozii de energie ”. Așa este definit pe scurt de către Hamburger Abendblatt trio-ul german, care diversifică şi întregeşte scena noului val al jazz-ului contemporan european, adăugându-i o nouă dimensiune componistică şi stilistică.
Marca TRIO ELF constă în extinderea sunetului acustic cald prin utilizarea creativă a electronicelor, reinventând astfel trio-ul clasic de jazz prin folosirea groov-urilor și a elementelor muzicii de club contemporane, ca punct de pornire pentru improvizație.
Cu 7 albume scoase la prestigiosul Jazz Label ENJA Records, cu o prezență frecventă în festivaluri și cluburi de renume, cu ecouri și critici entuziaste în importante publicații de gen, American Downbeat, JAzzThing, Jazz Podium, Sonic, Jazzthetik, London Jazz News, etc., TRIO ELF este aplaudat și aclamat pentru universul vibrant și totodată sofisticat pe care-l propune. Tonurile de pian delicate, adesea distorsionate electronic, într-o sincronie perfectă cu o bază ritmică diferită, diversă, atractivă și inovatoare, se combină pentru a uni opozițiile: soft-loud, consonant-disonant, minimalist-complex, rezultatul fiind sound-ul unic și inedit care decurge din respirația colectivă a celor trei voci egale.

WALTER LANG este unul dintre cei mai prestigioși pianisti din Europa și o vedetă celebrată în Japonia. Piesele sale expresive, lirice și acordurile energice atestă enorma sa versatilitate muzicală și scânteia creatoare. Inspirat de Keith Jarrett, a studiat pianul și compoziția la celebra „Berklee School of Music“ din Boston și și-a continuat studiile la „Amsterdam School of the Arts“.
În 1988, Walter Lang a co-fondat renumitul Rick Hollander Quartet. Cvartetul, de mare succes internațional, a câștigat premiul „Europ‘ Jazz Contest“ din Belgia.
În 2005 fondează Trio ELF, împreună cu Gerwin Eisenhauer la baterie și Sven Faller la contrabas, numele trio-ului provenind din combinația inițialelor numelor muzicienilor. Proiectele sale actuale includ Trio ELF, Walter Lang Trio, WPE (World Percussion Ensemble), Daktarimba, Shinya Fukumori Trio și un duo cu legendarul saxofonist Lee Konitz.
În 2013, booxul muzical Verlag publică prima carte intitulată „Eleven Impressions for Piano“ care conține 11 compoziții aranjate de Lang, în special pentru pian solo. Walter Lang este lector de pian la Colegiul de Muzică Regensburg și lector la Landes-Jugendjazzorchester Bayern.

GERWIN EISENHAUER a studiat la „Drummers Collective“ New York împreună cu Dave Weckl, Kim Plainfield, Duduka da Fonseca, Mike Clerk, Frank Malabe, Bobby Sanabria, Gregg Bissonette, fiind renumit pentru ritmurile complexe și tehnica sa multi-ritmică. Cartea sa „Welcome to the Jungle – Drum’n’Bass-Workbook For Drummers“, publicată în 2005, a fost nominalizată drept „cartea lunii“ de jurnalul „Sticks“. Este lector la Colegiul de Muzică Regensburg, secțiile pop, rock și jazz și la Școala „Franz Grothe“ din Weiden. Proiectele sale actuale includ Trio ELF, The Atomic Brick Orchestra și Gerwin Eisenhauer Booom.

SEBASTIAN GIECK aparține unei noi generații de muzicieni poligloți, care în ciuda propriei voci, în muzică vorbește mai multe limbi diferite. A studiat double bass și electric bass la Universitatea de Muzică și Arte Performative din Munchen și a lucrat cu artiști care definesc stiluri în lumea jazz-ului, hip-hop-ului și pop-ului electronic.
Chiar înainte de a-și definitiva studiile Sebastian Gieck colabora deja pe scenă cu artiști renumiți: Georg Ringsgwandl, Kayne Taylor, Christian Prommer (Drumlesson), And. Y (Fantastic 4), Ganes, Babelsberger Film Orchestra, Alex Diehl, Hubert v. Goisern, Dusko Goykovic, Rick Hollander, Gregor Hübner, Karen Edwards, Frank Möbus, Thomas Zoller, Charly Antolini, Ed Kröger, Claus Raible și multe altele.
_______________________________
INFORMAȚII UTILE
Evenimentul va începe la ora 19:00 și va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu”- Iași.
Accesul în sală se face în intervalul orar 18:30 – 19:00.
Prețul biletelor este 35 de lei și se pot cumpăra pe https://eventbook.ro/music/bilete-trio-elf-concert-extraordinar-de-jazz și de la intrare, în seara evenimentului.
________________________________
Evenimentul este produs de FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iasi / Deutsches Kulturzentrum Iasi, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ Iaşi și Goethe-Institut Bucuresti, cu sprijinul Primăria Municipiului Iași.