fbpx

Vortrag Elise Wilk: “Der Dramaturg, dieser…”

Marți, 11 octombrie, ora 17:00, în Sala Studio a Facultății de Teatru – UNAGE Iași, ELISE WILK va susține Conferința “DRAMATURGUL ACEST…”. Evenimentul se adresează doctoranzilor, masteranzilor, studenților și absolvenților din domeniul artelor spectacolului și are loc în cadrul celei de-a VII-a ediții a Proiectului “UnderAct – Program de rezidențe și mobilitate artistică” și Kontakt, implementat de FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală, în parteneriat cu în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași, Goethe-Institut București și Școala Doctorală de Teatru Iași, susținut de Primăria Municipiului Iași prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași.

_____________________________________________

ELISE WILK este una dintre noile voci dramaturgice din România. Textele ei sunt montate în teatre din România și din străinătate, fiind traduse, până în prezent, în unsprezece limbi.. Revista Forbes România a numit-o printre tinerii trendsetteri ai anului 2014, iar în 2019, primește distincția „Personalitatea anului în diaspora germană” din partea Internationale Medienhilfe Berlin.

A debutat cu piesa ”S-a întâmplat într-o joi”, pentru care a câștigat concursul dramAcum5 (2008). În 2013, câștigă Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012-2013 (Pisica verde), iar în 2014 a fost selectată în Forumul Tinerilor Autori Europeni din cadrul Bienalei de Teatru de la Wiesbaden, Germania și în 2015, s-a aflat printre cei 4 dramaturgi selectați în programul Hot Ink la Teatrul Lark din New York.

De asemenea, s-a numărat printre cei 10 dramaturgi români selectați în programul internațional Fabulamundi. Playwriting Europe, beneficiind, în 2012, de o bursa la Theater 89 din Berlin, unde a făcut asistență de regie și dramaturgie. În 2017 și 2018, spectacolul cu piesa Exploziv, o producție a Teatrului Național Radiofonic, a fost marele câștigător la competiții de pe trei continente, obținând Marele Premiu Asia-Pacific Broadcasting Union 2017, Premiul Grand Prix Marulic 2018 și Medalia de Aur la New York Festivals 2018.

Traduce în limba română dramaturgie germană contemporană, piesele ei fiind publicate la mai multe edituri din țară și străinătate: Pisica verde (Editura Liternet, iunie 2012, nominalizare la Gala Industriei de Carte 2013, categoria Cea mai bună carte pentru copii și tineret), S-a întamplat într-o joi – 3 piese de teatru (Editura Tracus Arte, 2013), Die grune Katze – Antologia Scene 17 (Editura Theater der Zeit, Germania, 2014), Il gatto verde (Editura Book Republic Italia, 2014), Zimmer 701 (Antologia Machtstspiele. Neue Theaterstucke aus Rumanien, Editura Theater der Zeit, Germania, 2015), Pisica verdeDramaturgie contemporană românească.