În perioada 27 octombrie – 3 noiembrie 2022, Centrul Cultural German Iași împreună cu Asociația Compania FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală organizează expoziția-laborator „Sempre avanti!“, realizată de artista germană Mika Schwarz și curatoriată de Cătălin Gheorghe. Proiectul este realizat în colaborare cu Vector Studio, CEAR – Centrul de Cercetare Estetică și Creație Artistică (programul Visiting Artists al Galeriei Aparte) din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și Goethe Institut.
Deschiderea expoziției va avea loc joi, 27 octombrie, ora 18:00, la Galerie Aparte (intrarea din str. Codrescu nr. 6).
Expoziția reiterează contribuția-bazată-pe-cercetare a artistei Mika Schwarz la proiectul serial și dialogic „Public Fictions” inițiat de artiștii Anna Dietz și Johanna Terhechte și instalat la sfârșitul lunii septembrie 2022 în Leverkusen, Germania.
În spațiul Galerie Aparte sunt prezentate extrase din lucrarea „Sempre avanti!”, o colecție de obiecte vestimentare performative care fac referință la procesele de tăbăcire sintetică a pielii dezvoltate de corporația Bayer din Leverkusen începând cu anii 1930. Pe piesele vestimentare sunt imprimate mostre de tăbăcirea pielii preluate dintr-o carte care prezintă continuitatea acestor procese de prelucrare a pielii în anii 1950. De asemenea, sunt prezentate și o serie de documente care ilustrează formulele, chimicalele și instrucțiunile de tăbăcire folosite atunci. „Sempre avanti!” se referă la efectul deversării deșeurilor chimicale în zona contaminată Dhünnaue (acum Neulandpark) care au poluat și continuă să polueze rezidenții locali și mediul înconjurător.
Piesele vestimentare au fost concepute în dialog cu designer-ul de modă Daniel Juhart (Berlin) și manufacturate de el.
Această colecție a fost activată în cadrul unui dans-performance de către membrii Crossing Creeks Square Dance Club e.V. Leverkusen ca parte a expoziției „Public Fictions”.
În corelație cu lucrarea realizată de Mika Schwarz va fi prezentat și programul de proiecții de filme video „Public Fictions” (cu lucrări video de Franca Scholz, Laura Leppert, Walter Solon & Jorge Loureiro, Nikolai Meierjohann și scurte filme din arhiva orașului Leverkusen; în limba germană și engleză, având ca durată o oră, însă continuate în loop) care explorează vizual, ironic, anecdotic, ficțional și critic, prin montarea unor imagini de arhivă și a unor filmări specifice, scene ale vieții cotidiene din spațiul public urban al orașului Leverkusen, cultura publicității, medierea științei, falsificarea aspirațiilor.
În ziua deschiderii expoziției (de la ora 11 am, în spațiul de proiecte al Galeriei Aparte), Mika Schwarz va face o prezentare a practicii sale artistice și va conduce un atelier cu studenți de la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași.
————————————————————————————————————————
Scurtă biografie a artistei:
În lucrările sale, Mika Schwarz combină fotografii, texte, obiecte și filme video pentru a crea instalații spațiale în care examinează obiecte cotidiene din perspectiva referințelor lor sociale. Ea a studiat la Academia de Arte Frumoase din Leipzig unde a primit diploma de masterat la clasa profesoarei Heidi Specker în 2019 și diploma de licență la clasa profesorului Peter Piller în 2016. De asemenea, a studiat și la Accademia di Belle Arti Napoli și la Academia de Arte Frumoase din Viena. Lucrările sale au fost expuse la Galerie für Zeitgenössische Kunst (GfZK) Leipzig, Institutul Goethe din Paris, Tel Aviv și Lyon, și la Art Future Biennale Riga, printre altele.
————————————————————————————————————————
Expoziția-laborator se derulează în cadrul proiectului cultural „UnderAct 2020 – Program de rezidenţe și mobilitate artistică” susținut de Primăria Municipiului Iași prin intermediul Programului Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași.
Programul „UnderAct” are ca scop îmbunătăţirea parcursului profesional al artiştilor, încurajarea inter/transdisciplinarității în artele contemporane, a mobilității artistice și a dialogului cultural. Programul se adresează artiștilor români și străini cărora li se oferă oportunitatea de a cunoaște mediul cultural ieșean, de a interacționa cu artiști locali și de a realiza producții artistice, workshop-uri, întâlniri de tip masterclass.