fbpx

Workshop: “Epic vs Dramatic. Teatrul politic al lui BBertolt Brecht”

WORKSHOP teoretic și practic coordonat de lect. univ. dr. DAVID SCHWARTZ

PROGRAM:
27-29 noiembrie 2021
Orele 10.00-15.00
Sala Studio a Facultății de Teatru, UNAGE Iași, , Str. Costache Negruzzi, Nr. 9
___________________________
ÎNSCRIERI:
Acest workshop are un nr. de 10 locuri și se adresează sudenților, masteranzilor și doctoranzilor de la secțiile actorie și regie de teatru.
Înscrierea participanților se va face prin exprimarea intenției de participare însoțită de o scurtă motivație (2-3 rânduri), la adresa companiafapt@yahoo.com, până la data de 26 noiembrie, ora 20:00.
___________________________

CONCEPTUL WORKSHOP-ULUI
BERTOLT BRECHT este unul dintre cei mai importanți teoreticieni, dramaturgi și regizori de teatru din secolul XX. A dezvoltat teatrul epic (sau teatrul dialectic) și a teoretizat și pus în practică o serie de concepe folosite pe scară largă în teatrul contemporan: efectul de distanțare, critica empatiei, istoricizare, gestus, haltung, fabel.

Atelierul are scopul de a-i familiariza pe participanți cu specificul teatrului epic și diferențele față de teatru dramatic, precum și cu relația între concepția estetică a lui Brecht și angajamentul său politic. Astfel, în cadrul atelierului, participanții vor face cunoștință cu direcția, mizele, estetica și tehnica lui Brecht și vor lucra practic pe trei direcții de exerciții:

– utilizarea metodei și tehnicilor brechtiene în elaborarea unor exerciții de teatru politic contemporan.
– analiza și punerea în scenă a unor fragmente din piesele “Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich” și “Șveik în al Doilea Război Mondial”;
– lectura și înțelegerea unor fragmente din “Dialogurile Messingkauf”.
Workshop-ul va fi urmat de vizionarea spectacolului „Capete înfierbântate 2020“. Mai multe detalii aici.
___________________________
DAVID SCHWARTZ este regizor de teatru și film și este lector universitar la Facultatea de Teatru din cadrul U.N.A.T.C. București. Are un doctorat în istoria și teoria teatrului politic local, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. A fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER 2010 pentru spectacolul “Romania, te pup!”, pus în scenă, în 2009, la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” Iași.
David Schwartz trăiește și lucrează în București. Este interesat de: investigarea transformărilor sociale din perioada post-socialistă; relații de muncă, mecanisme de rezistență și cooperare muncitorească; arta ca mijloc de educație și emancipare politică. Este membru în colectivul de artă comunitară Vârsta4 de la căminul Moses Rosen din București și coordonator al Stagiunii de Teatru Politic .
A co-inițiat în 2013 și coordonat timp de cinci ani Gazeta de Artă Politică și a fost membru fondator și coordonator al programului de teatru la MACAZ Teatru Coop între 2016 și 2019. A colaborat cu mai multe teatre de stat și independente, printre care Teatru-Spălătorie din Chișinău, Teatrul Național din Iași, Reactor Cluj, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul LUNI de la Green Hours sau Teatrul Masca. În prezent lucrează împreună cu Andra Tarara la un film docu-ficțiune despre teroristul Max Goldstein și coordonează împreună cu Editura Tact un program de re-traducere, re-evaluare critică și promovare a operei lui Bertolt Brecht.
___________________________
Workshop-ul ““EPIC vs. DRAMATIC. TEATRUL POLITIC AL LUI BERTOLT BRECHT” se desfășoară în cadrul activităților “UnderAct 2021 – Program de rezidenţe și mobilitate artistică” și Kontakt, implementat de FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală, în parteneriat cu Centrul Cultural German Iasi / Deutsches Kulturzentrum Iasi, Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ Iasi, Facultatea De Teatru Iasi și Școala Doctorală de Teatru Iași, susținut de Primăria Municipiului Iași prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași și Goethe-Institut Bucuresti.