fbpx

Dezbatere: Migrația forței de muncă și familiile transnaționale

Centrul Cultural German Iași și Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită să participați la dezbaterea Migrația forței de muncă și familiile transnaționale, joi, 19 mai 2022, ora 18:00, la Palatul Culturii din Iași, sala “I.D. Berindei”.

Vor participa: dr. Alina Botezat, cercetător la Institutul de Cercetări Economice și Sociale ”Gh. Zane” și dr. Alexandru-Laurențiu Cohal, cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași. Dezbaterea va fi moderată de dr. Alexander Rubel, Director al Centrului Cultural German Iași.

Dezbaterea cu tema Migrația forței de muncă și familiile transnaționale este organizată în cadrul proiectului expozițional LUCRURI CARE DOR. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale, prezentat la Palatul Culturii, în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei.

Discuția tematică vizează analiza fenomenului migrațional în România din ultimii peste 30 ani și impactul acestuia asupra familiilor de români, din perspectivă socială, emoțională, lingvistică și identitară.

Migraţia forței de muncă creează noi modele ale familiei transnaţionale, care în ciuda distanţelor geografice se străduiește să menţină contactul între membri. Începând cu anul 1989 fenomenul migrațional a cunoscut o dinamică accelerată și a influențat semnificativ formarea și soarta familiilor din România, lăsând loc pe termen lung vulnerabilităților sociale și emoționale.

Evenimentul va facilita dialogul între participanți pe marginea răspunsurilor la următoarele întrebări:

  • Ce spun datele oficiale depre plecarea parintilor la muncă în străinătate și situația copiilor rămași acasă?
  • Cum afectează plecarea părinților la muncă în străinătate situația școlară a copiilor rămași acasă?
  • La ce vulnerabilități sunt expuși copiii care provin din familii, în care cel puțin un părinte este plecat la muncă peste hotare?
  • Ce măsuri s-ar putea lua la nivel guvernamental pentru a răspunde nevoilor familiilor afectate de fenomenul migrației?
  • Cum se redefinesc identitatea și politicile lingvistice ale Europei și ale României în contextul migrației?

Participarea la eveniment este liberă. Dezbaterea se adresează atât publicului specializat, cât și publicului larg, respectiv tinerilor interesați de înțelegerea adecvată a impactului social, psihologic și economic al migrației forței de muncă.