Marți, 12 decembrie, începând ora 17.00, vă invităm la deschiderea Expoziției- Laborator: Revisited Art Spaces: Dreams and Histories, realizată de artista germană Dorothee Albrecht, Curator: Cătălin Gheorghe.
Expoziția va avea loc la Galeria Aparte (strada Codrescu, nr. 6) și poate fi vizitată până pe 17 decembrie.
Expoziția prezintă o instalație video bazată pe o selecție de interviuri preluate din două proiecte de arhivă („Video Atlas” și „Dreams of Art Spaces Collected” – un proiect realizat de Dorothee Albrecht în colaborare cu Andreas Schmid și Moira Zoitl prin Internationale Gesellschaft der Bildenden Künste [IGBK], fondat în 2007 împreună cu Alf Löhr) și proiecția unui nou film al artistei și curatoarei Dorothee Albrecht, intitulat „New Starts II”.
Expoziția este realizată în cadrul proiectului „Under Act- Program de rezidențe și mobilitate artistică” de Asociația Compania FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală, în parteneriat cu Centrul Cultural German din Iași, Vector Studio, CEAR – Centrul de Cercetare Estetică și Creație Artistică din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și Goethe Institut.
Argument Curatorial:
Atlasul Video, continuat prin proiectul „Dreams of Art Spaces Collected”, se bazează pe o colecție de video-interviuri cu inițiatori de spații artistice contemporane, cu caracter independent, unele experimentale, altele angajate social/politic, descriind diferite aspecte ale motivațiilor, condițiilor de producție culturală în vremuri de criză globală și conținuturilor unor proiecte cu accent pe valorizarea specificității locale și a potențialului de colaborare internațională.
Acest Atlas s-a constituit în perioada 1998-2005 și, într-o oarecare măsură, continuă și astăzi. Această perioadă coincide cu momentul de modelare a scenei de artă contemporană din Iași, când artiști și teoreticieni/curatori locali intraseră în dialog, fie direct, fie prin contact cu ideile, lucrările ori publicațiile lor, cu o parte dintre cei intervievați de Dorothee Albrecht.
Geolocațiile înregistrărilor povestirilor despre apariția acestor spații de artă acoperă comunități situate dincolo de ceea ce până în anii ’90 era considerat centrul lumii artei, așadar dincolo de spațiul hegemonic „occidental”. Locurile în care sunt realizate interviurile sunt Ramallah, Tel Aviv, Dakar, Sao Paulo, Rio de Janiero, Medelin, Cali (Columbia), Santiago (Chile), Dakar, Reunion, New Delhi, Bangalore, Chandigarh, Durban, Johannesburg, Cape Town, Hong Kong, Berlin, Stuttgart, Leipzig, Graz, Genova, Eindhoven, Varșovia, Praga, Zagreb, Ljublijana, Belgrad, Istanbul, colecția de video-interviuri circulând în expoziții prezentate la Johannesburg, Durban, Cape Town, Berlin, St. Gallen, Guangzhou, Bologna, Atena, Madrid, Venezia, Bangalore, Kochi, Mumbai.
Multe dintre spațiile de artă despre care se vorbește în interviuri sunt inițiate de grupuri și colective de artiști care se situează critic, analitic și creativ în raport cu manifestarea diferitelor forme de putere hegemonică în lumea artei, precum și cu implicațiile crizelor financiare, alimentare, ecologice, sociale și politice. Dorothee Albrecht vede spațiul de artă contemporană ca spațiu heterotopic de producție a reacției critice și propune deriva ca mod de explorare a posibilităților de a face cunoscute diferite condiții locale de emancipare prin colaborare, cercetare și creolizare culturală.
Lucrarea video centrală, „New Starts II”, e un video-eseu care transgresează o serie de proiecte artistice realizate de Dorothee Albrecht în diferite contexte și asamblează forme de gândire ca zone de testare, meditând asupra locuirii simultane a mai multor lumi, prin traversarea acestora și circularea între ele, ori conjugând înțelegerea filosofiei wabi-sabi cu economia ecologică a de-creșterii.
Expoziția devine un spațiu de reflecție analitică și schimb de idei, revizitând istoriile și dezideratele unei funcționări laboratoriale a mediilor de producere, performare și prezentare a artei critice, participative și angajate eco-social.
–––––––––––––––––––––––-
Biografie
Dorothee Albrecht explorează spațiile sociale, politice și artistice formate prin influența transformărilor globale radicale din ultima vreme. Prin diferitele formate artistice, în special platforme video și instalații spațiale, în continuă schimbare și extindere, ea încearcă să facă inteligibilă complexitatea acestor noi potențialități. Punând sub semnul întrebării cadrele și ierarhiile convenționale, ea este interesată în special de relațiile dintre diferitele perspective culturale și de dependențele lor reciproce. Lucrările sale au fost expuse, printre altele, la Times Art Center Berlin (2021), KINDL – Center for Contemporary Art, Berlin (2017 / 2018), Kochi Muziris Biennale (2013), Bienala de la Sao Paulo din 2010, Trienala de la Guangzhou din 2008, Rooseum din Malmo, Hamburger Bahnhof din Berlin, GfzK Leipzig, Palazzo delle Papesse din Siena. A fost co-curatoare a expoziției “The Ultimate Capital is the Sun – Metabolism in Contemporary Art, Politics, Philosophy and Science” (nGbK, Berlin, 2014), a expoziției “Other Possible Worlds – Proposals on this Side of Utopia” (nGbK, Berlin, 2011) și a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană de la Göteborg (2011). Albrecht este membru fondator al UNWETTER, al Discursive Picnic, al Kunsthalle Berlin-Lichtenberg, al Dreams of Art Spaces Collected și al World Wide Weaving. Este stabilită la Berlin.