fbpx

RCW: Arts & Crafts | Philipp Wieder: Natura morta

Arts & Crafts | Philipp Wieder: Natura morta
Expoziția fotografului german Philipp Wieder, „Natura Morta“, e o elegie în imagini, care are drept subtitlu „frumusețea morbidă a descompunerii”. Lucrările prezentate sunt parte dintr-o serie încă neterminată, pe care artistul o dezvoltă de câțiva ani și pe care a prezentat-o, în selecții și formate diferite, în mai multe galerii și muzee din Germania, în expoziții personale sau de grup.
Florile și plantele lui Philipp Wieder sunt ca povestașul lui Mario Vargas Llosa, depozitare ale memoriei colective, îndreptățite la neuitare, pentru că au deja cea mai mare parte a vieții lor în urmă. Fiecare nervură uscată, fiecare petală ofilită, fiecare tulpină contorsionată – toate sunt mărturii ale unui timp încheiat. Privitorul e invitat într-o călătorie în care semnele îmbătrânirii și ale alterării sunt ca ridurile adânci pe fața unui înțelept – căci fotografiile lui Wieder au ceva din farmecul vechilor picturi in ulei, confesiuni ale vremurilor apuse.
În agonia descompunerii încete, plantele au o frumusețe aparte. Nu e frumusețea mustind de vitalitate a tinereții, ci una melancolică, plină de tristețe și de tandrețe totodată. E ca un transfer, în care prospețimea e înlocuită de fragilitatea grațioasă și înțeleaptă a senectuții. Exact această fragilitate e cea care l-a inspirat pe Wieder în compozițiile sale. Văzute prin lentila aparatului de fotografiat, florile care mor au inițiat artistul în descoperirea graduală a detaliilor din marea creație a Naturii. Fotografiile acestei serii explorează un univers care transcede percepția vizuală – și astfel un « proces botanic » devine artă, meditație, emoție și simbol.
Artist | Philipp Wieder
Curator | Cristina Simion
Data | 15–26.5.2024 | 10:00–17:00
Locație | Casa Muzeelor