Asociația Culturală AltIași organizează „Lumi ale artei”, o serie de conferințe ale unor specialiști din țară și străinătate, care au rolul de a ghida modul în care este expusă, percepută și semnificată arta contemporană atât în cadre specializate (muzee, galerii, diverse instituții culturale), cât și în spațiul public.
A treia conferință este organizată împreună cu Centrul Cultural German Iași și este susținută luni, 9 septembrie, ora 18, de Alexia Manzano la Centrul Cultural German (Palatul Braunstein, et. 3), sub titlul: „Reimagining Art Spaces: Not For the Experts, But For the People”.
În această conferință, Alexia Manzano explorează peisajul cultural dinamic al Berlinului, cu accent pe Institutul KW pentru Artă Contemporană. Ea va discuta despre angajamentul KW de a face arta mai accesibilă și incluzivă, străduindu-se să ajungă la un public mai larg cu expoziții care abordează probleme sociale presante. Va aborda cu sinceritate succesele, provocările și eforturile continue de a face arta contemporană mai accesibilă pentru cei care nu sunt familiarizați cu ea. În plus, Alexia Manzano va aprofunda rolul finanțării publice în susținerea acestor inițiative și responsabilitatea care decurge din aceasta.
Alexia Manzano (Argentina/Germania) este șef al departamentului de educație și informare la KW Institute for Contemporary Art din Berlin, poziție pe care o deține din 2022. Cu un background eclectic în artă și implicare socială, Alexia este, de asemenea, un membru cheie al „Accessibility and Inclusion Focus Group” la KW, reflectând dedicarea ei pentru a face arta contemporană mai accesibilă pentru audiențe diverse. Înainte de rolul său la KW, Alexia Manzano a co-fondat și a condus „The Hub e.V.”, o asociație dedicată medierii artei și cercetării artistice din 2018. Călătoria ei în medierea artei a început în 2016 ca freelancer, unde a lucrat în muzeele din Berlin, galerii, școli, cluburi de tineret și chiar asociații pentru tinerii fără adăpost, aducând aducând arta contemporană mai aproape de cei care altfel nu s-ar fi implicat în ea. În 2021, și-a extins expertiza în calitate de stagiar științific la Muzeele de Stat din Berlin (Staatliche Museen zu Berlin), consolidându-și și mai mult cunoștințele pentru a lucra la instituții culturale.
Programul conferințelor:
6 septembrie, ora 18, Erwin Kessler în Aula Magna a UAIC https://www.facebook.com/events/393255880453900
7 septembrie, ora 18: Alice de Dinechin la Institutul francez
https://www.facebook.com/events/527208749795561/
https://www.facebook.com/events/527208749795561/
9 septembrie, ora 18: Alexia Manzano la Palatul Braunstein
12 septembrie, ora 18: Mihaela Tilincă la Muzeul Pogor
https://www.facebook.com/events/1965391837216444/
https://www.facebook.com/events/1965391837216444/
Conferințele sunt organizate de Asociația Culturală AltIași și fac parte din proiectul „Lumi ale artei. Program de mediere culturală”, co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași, care include și un curs intensiv, gratuit, însoțit de ateliere de formare în mediere artistică și patrimoniu pentru 20 de tineri profesioniști din instituții culturale ieșene (10) și din restul țării (10), oferit sub forma unor burse care acoperă inclusiv transportul și cazarea acestora. Parteneri: Centrul Cultural German din Iași, Institutul Francez din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Universitatea „Al. I. Cuza”. Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, Ziarul de Iași, Modernism.ro.
Disclaimer: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.