fbpx

Rendezvous cu artistul Bujor Prelipcean

Miercuri, 20 mai începând cu ora 18:00 vă invităm la evenimentul online Rendezvous cu artistul Bujor Prelipcean organizat live pe pagina de facebook a Centrului Cultural German Iasi.

Bujor Prelipcean, este fondator și prim-violonist al celui mai longeviv și cunoscut cvartet de coarde din România, Cvartetul Voces, și manager al Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iași. Alături de renumitul său cvartet a lansat în premieră mondială înregistrarea “Integralei cvartetelor de Beethoven – live recordings” pe 9 CD-uri.

În percepția publică, muzica de cameră a lui Beethoven se situează oarecum în spatele faimoaselor opere și simfonii orchestrale. Cu toate acestea, tocmai în formatul cvartetelor de coarde, pe care compozitorul l-a descoperit ceva mai târziu în viață, și-a pus toată măiestria și priceperea artistică.

În discuția moderată de Alexander Rubel, director al Centrului Cultural German Iași, artistul invitat va vorbi despre importanța lui Ludwig van Beethoven în calitate de compozitor, de la nașterea căruia se sărbătoresc 250 de ani, dar și despre rolul operelor acestuia în viața lui de artist.

De asemenea va fi pusă în discuție și problematica renașterii muzicii din spiritul crizei actuale:

  • Cum va arăta lumea muzicală în viitorul apropiat?
  • Cum abordează instituții precum Filarmonica aceste provocări?

Aflați aici detalii despre evenimentul online.

Bujor Prelipcean

Violonist de excepție, Bujor Prelipcean este recunoscut ca una dintre cele mai marcante personalități muzicale ale României.

În fruntea Cvartetului Voces, pe care l-a fondat în 1973, dar și în afara activității camerale, Bujor Prelipcean a susținut nenumărate pagini solistice de mare dificultate tehnică și interpretativă, ce i-au confirmat calitatea de artist autentic. Astăzi, Voces este cel mai longeviv și valoros cvartet de coarde din istoria muzicală a României.

Bogata activitate artistică a fost răsplătită cu nenumărate distincţii, dintre care enumerăm câteva selectiv: Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, Diplomă de Onoare a Festivalului Internațional „George Enescu” București, 1998 Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru merite deosebite în promovarea culturii românești în țară și peste hotare.

În prezent, Bujor Prelipcean este manager al Filarmonicii ieșene și concomitent profesor universitar dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, profesor de onoare la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca și la Academia de Muzică din Würzburg, Germania.