Din dorința de a susține artiștii și de a stimula creația artistică și colaborarea între ei într-o perioadă dificilă pentru sectorul cultural, organizațiile culturale germane din România și Republica Moldova lansează un program interdisciplinar de rezidențe CoLaboratory destinate artiștilor din România, Republica Moldova și Germania.
Prin acest proiect digital invităm artiștii să reflecteze asupra schimbărilor prin care a trecut procesul artistic și să se gândească la noile valențe pe care arta lor le va primi la sfârșitul acestui episod caracterizat de imprevizibilitate.
Artiștii vor lucra în echipe formate dintr-un artist român sau moldovean și un artist german. Tandemurile vor colabora pe durata unei luni pentru a crea o lucrare de artă digitală care să îmbine două forme de exprimare artistică: imaginea și cuvântul.
>> Ce oferă proiectul?
Fiecare artist selectat va primi o bursă de creație în valoare de 700 Euro și mentorat din partea din partea organizatorilor și a partenerilor. Toate rezultatele rezidențelor vor fi prezentate în toamna anului 2020, în toate orașele partenere. Showcase-ul rezultatelor va avea loc în cadrul festivalurilor pe care le organizează sau a galeriilor pe care le curatoriază partenerii proiectului.
>> Cine poate aplica?
Apelul este deschis artiștilor interesați din domeniile:
- artă vizuală digitală: video art, mapping, animație, light art, AR/ VR etc.
- scriere performativă: poezie, slam poetry, spoken word, storytelling, songwriting, hip hop, etc.
>> Înscrieri:
>> Deadline: 19.07.2020
>> Durata proiectului: 27.07. – 23.08.2020
>> Call for Residency:
Echipa de jurizare va alcătui perechi de artiști mixte, din domenii diferite. Perechile de artiști vor fi alcătuite dintr-un artist german și un artist provenind din orașul în care activează fiecare instituție + partener: Brașov, București, Chișinău, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. Sesiunile de tandem și de mentorat vor avea loc exclusiv online și se vor desfășura în limba engleză.
Un proiect inițiat de organizațiile culturale germane din România și Republica Moldova:
Goethe Institut București, Centrul Cultural German Brașov, Centrul Cultural German Sibiu, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural German Iași și Goethe-Zentrum Chișinău
Partener locali din sectorul artelor vizuale alături de care vor fi organizate rezidențele artistice:
> AMURAL Festival Vizual | Brașov
> RADAR New Media Art | București
> Clujotronic – Electro Arts Festival | Cluj-Napoca
> Artcor – Creative Industry Hub | Chișinău
> Asociația AltIași prin Borderline Art Space | Iași
> TBA Sibiu
> TBA Timișoara