fbpx

Seara de film german: „Înainte de răsărit”

Centrul Cultural German Iaşi reia Serile de Film German, începând de miercuri, 26 februarie 2020, de la ora 18:00 cu proiecția filmului „Înainte de răsărit”, considerat cel mai bun film al anului 2016, care redă în cel mai actual mod tema exilului și reflectă o piesă importantă din istoria culturală europeană.

„Înainte de răsărit” documentează ultimii ani din viața celebrului scriitor austriac Stefan Zweig, petrecuți în exil. Aflat în culmea faimei sale la nivel mondial, dar într-un context tulburător în care nazismul câștigă poziție în toată Europa, Stefan Zweig ia decizia să-și părăsească patria mult iubită. Deși încearcă să rămână în afara politicii,  în interiorul său este tulburat de anticiparea declinului Europei.

Evoluția dramei lui interioare este redată episodic în timpul călăroiei sale prin Brazilia, Argentina, Statele Unite și apoi din nou în Brazilia. Aici Zweig crede că a găsit un loc în care poate trăi și lucra. Dar ruperera de locul său natal îl afectează mai mult decât s-ar fi așteptat. Emoțiile amestecate îl vor bântui pentru totdeauna, presiunile externe și interne amenință să-l copleșească. Nu mai este sigur dacă se poate întoarce, dacă va mai vedea vreodată răsăritul după o noapte lungă.

Filmul a câștigat premiul publicului la European Film Award din Berlin în decembrie 2017, după ce a fost distins anterior cu alte premii precum Bavarian Film Award, Premiul Media CIVIS și Premiul Criticilor de Film din Germania pentru Josef Hader ca cel mai bun actor în rolul principal”

Filmul va fi subtitrat în limba engleză.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile / Cu sprijinul Institutului Goethe

Vă aşteptăm!