fbpx

Seara de film german: “Sanctuarul”

Centrul Cultural German Iaşi continuă Serile de Film German, cu o nouă proiecţie la care vă invită miercuri 6 martie 2019, de la ora 18:30. Publicul va avea ocazia să vizioneze un film multipremiat la festivalurile de profil, o dramă tulburătoare bazată pe fapte reale, intitulată „Sanctuarul” / “Freistatt” în regia lui Marc Brummond.

Filmul redă o poveste adevărată, reprezentativă pentru ororile din şcolile de corecţie, în care tinerii din Republica Federală Germană au fost abuzați brutal până în anii `70 şi se concentrează pe destinul unui tânăr, care este silit să trăiască o astfel de experienţă şi care se luptă pentru a salva o ultimă fărâmă de umanitate și demnitate într-un sistem opresiv al societății.

Acţiunea filmului este plasată în vara anului 1968. Wolfgang, un tânăr de 14 ani este trimis de tatăl său vitreg la şcoală de corecţie aşa zis creştină, care se dovedeşte a fi un loc al opresiunii brutale, lipsei de libertate și exploatării. Tinerii care locuiesc acolo sunt siliţi la muncă forțată, trudesc la șanțurile de turbă și sunt supuși bătăilor de către „îngrijitorul” lor. Sunt atât de izolaţi şi fără speranță, încât victimele însele sunt predispuse să folosească violența. Directorul instituției, care se consideră în mod ipocrit „tatăl”, este un adevărat tiran, care îi împiedică pe tineri să aibă o comunicare sinceră cu lumea exterioară. El le interceptează scrisorile și îi tratează ca pe nişte prizonieri pe băieții, pe care chipurile ar fi trebuit să îi educe. Cei care încearcă să scape sunt pedepsiți aproape sadic, dar cu toate acestea Wolfgang îşi caută salvarea în libertate. (www.goethe.de)

Filmul lui Marc Brummund despre infama şcoală de corecţie „Freistatt” se bazează pe relatările foștilor ocupanți ai acelor instituţii, iar filmările au avut loc în locurile originale unde s-au petrecut astfel de orori.

Filmul va fi subtitrat în limba engleză.

Nerecomandat copiilor sub 12 ani

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile / Cu sprijinul Institutului Goethe