fbpx

Seara de film german: „Suntem tineri. Suntem puternici”

Centrul Cultural German Iaşi vă invită la Seara de Film German miercuri, 13 decembrie 2017, începând cu ora 18:30, în sala Bertolt Brecht. Va fi prezentat filmul german Wir sind jung, wir sind stark (Suntem tineri. Suntem puternici) în regia lui Burhan Qurbani, din anul 2014.
Prin intermediul filmului, regizorul reconstituie evenimentele care s-au petrecut în Rostock-Lichtenhagen în data de 24 august 1992, prezentate din perspectiva unor persoane diferite.

Filmul prezintă revoltele de la punctul central de primire pentru solicitanții de azil din Rostock. Confruntările devin atât de amenințătoare încât autoritățile decid să evacueze romii români dintr-un centru de refugiați. Ca victime potențiale, vietnamezii rămân în așa-numitul complex de locuințe „Sonnenblumenhaus” (Casa floarea soarelui). Cu toții se tem pentru viața lor, în violențele declanșate, amenințați de cocktail-uri Molotov îndreptate spre locuințele lor. Revoltele escaladează, dar poliția se retrage, și începe o noapte plină de violențe.
Cu tact și sensibilitate, regizorul Burhan Qurbani urmărește linia fină dintre pierderea identității și fuga spre o ideologie, care se presupune că ar promite o perspectivă nouă. Regizorul portretizează astfel imaginea unei generații pierdute și eșecul moral al societății de a avea grijă de oamenii săi.

Filmul va fi subtitrat în limba engleză.
Intrarea este liberă / Cu sprijinul Institutului Goethe