fbpx

Seara de Film German: „Toți ceilalți”

Centrul Cultural German Iaşi și spațiul cultural hibrid Art+Design continuă seria de proiecții în aer liber din cadrul Serilor de Film German.
Astfel, miercuri, 16 septembrie 2020, de la ora 20:00 va fi prezentat filmul Toți ceilalți, din anul 2009, în regia lui Maren Ade. Durata totala a filmului este de 124 de minute și va fi subtitrat în limba engleză, iar proiecția are loc în aer liber, pe terasa Substance (Art+Design, Bd. Carol I nr. 4, corp A).
ALLE ANDEREN / TOŢI CEILALȚI / EVERYONE ELSE (regie, scenariu, producţie, Germania, 2009) Relația dintre Gitti şi Chris, un tânăr cuplu german aflat în vacanță la o vilă izolată din Sardinia, este pusă la grea încercare atunci când între ei se dezvoltă un ciudat şi perfid joc al iubirii şi urii, al continuării sau renunţării. La întâlnirea unui alt cuplu, cele două personaje principale se regăsesc, între așteptări, modele sociale și incertitudini privind stările interioare.
Philippe Garnier de la L.A. Weekly spune despre film că „face ceea ce a făcut Cuțitul în apă a lui Polanski și Aventura lui Antonioni în anii ’60”. Totuşi, îndrăznesc să spun, la un nivel valoric semnificativ inferior față de cele două capodopere ale cinematografului de artă. „Alle anderen” („Toți ceilalți”) a avut premieră în anul 2009 în competiția oficială la Berlinale, obținând două premii Ursul de Argint: Marele premiu al juriului, Cea mai bună actriță (Birgit Minichmayr); Cel mai bun regizor, FIPRESCI – Buenos Aires, 2009 etc.
Maren Ade n. 12 decembrie 1976, Karlsruhe, Baden-Württemberg, Germania regizor, scenarist, producător Provenită dintr-o familie de profesori, a studiat la Hochschule für Fernsehen und Film (Universitatea de Televiziune şi Film) din München, pe care a absolvit-o în 2004. La şcoala unde lucra mama sa, a realizat primul lung-metraj, Der Wald vor lauter Bäumen (Când nu vezi pădurea de copaci, 2003), film bine primit atât de critică cât şi de public. Următoarele două filme îi vor aduce nominalizări la Ursul de aur – Alle Anderen (Toți ceilalți, 2009) şi la Palme d’Or – Toni Erdmann (2016), propulsând-o în lumea mare a filmului contemporan. În 2001 a înființat casa de producție Komplizen Film, împreună cu Janine Jackowski, fostă colegă de la universitate. În prezent locuiește la Berlin dar predă scenaristica la Filmakademie Baden-Württemberg din Ludwigsburg.
(Andi Dumitrache – Cartea mea cu filme. Europa: O călătorie subiectivă prin cinematografia mondială de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI)