fbpx

Seară franco-germană

Centrul Cultural German Iaşi şi Institutul Francez Iaşi vă invită miercuri, 22 ianuarie 2019, ora 18.00, în sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez, la o seară franco-germană, organizată cu scopul de a marca 57 de ani de la semnarea Tratatului Élysée.

Ediţia de anul acesta aduce în prim-plan o producţie cinematografică franceză, o adaptare după volumul eponim al scriitoarei Marguerite Duras : „La douleur”/„Durerea”.

Iunie 1944. Franţa se află încă sub ocupaţie germană. Scriitorul Robert Antelme, figură majoră a Rezistenţei, este arestat şi deportat. Tânăra sa soţie, Marguerite, scriitoare, membră a Rezistenţei, se simte sfâşiată de angoasa de a nu a avea nicio veste de la el şi de legătura secretă pe care o are cu Dyonis. În acest context, întâlneşte un agent Gestapo, Rabier, şi, fiind gata de orice pentru a-şi regăsi soţul, trece printr-o relaţie ambiguă cu acest om, singurul care ar putea să o ajute. Sfârşitul războiului şi eliberarea din lagărele de concentrare înseamnă pentru Marguerite începutul unei insuportabile aşteptări şi lente agonii în mijlocul haosului din Paris.

Emmanuel Finkiel reuşeşte să redea ambiguitatea profundă a scriiturii de jurnal, alcătuită din durere şi dintr-o paletă complexă de emoţii care construiesc o punte între femeia din 1945 şi cea din 1980. Realitatea absenţei devine concretă, modelată într-un flux de imagini de o extraordinară forţă cinmatografică.

Intrarea liberă. 

Film cu subtitrare în limba română