În perioada 16 – 19 octombrie se va desfășura tele-workshop-ul susținut de artistul german Tobias Zielony „Political Bodies / Corpuri politice”.
Tele-workshop-ul se va desfășura prin intermediul platformei Microsoft Teams și se adresează studenților din cadrul programului de studii în Fotografie și Artă Video de la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.
Conceptul tele-workshop-ului:
Relația dintre corpurile umane și imagini, în special imaginile fotografice, este veche și problematică. Pentru a ieși din această dilemă, este util să ne imaginăm un corp uman fără nicio reprezentare vizuală. Sau o reprezentare fără corp. Dar nu putem scăpa de natura noastră fizică – încă. Dacă corpurile noastre se îmbolnăvesc, suntem bolnavi. Dacă avem un pașaport greșit, corpurile noastre sunt blocate în spatele granițelor și gardurilor. Protestatarii din Belarus se opun poliției cu trupurile lor. Dacă sunt bătuți sau arestați, violența se îndreaptă, de asemenea și în primul rând, împotriva corpurilor lor. Atunci când ne naștem, corpurile noastre sunt împărțite în genuri normative, bărbați, femei. Trebuie să trecem peste aceste discursuri ale puterii în relație cu corpul, o relație care este adesea similară cu cea dintre corpul uman și reprezentarea acestuia. La fel cum se dizolvă norma genurilor binare, încep să se deschidă și alte limite antropocentrice: noi, ca ființe umane, nu suntem atât de separați una de celălaltă, de animale, de mediu și de mașini (de exemplu, de inteligența artificială și cyborgs) așa cum ne-am dori să credem. Deci, despre ce corpuri vorbim în viitor și ce înseamnă asta pentru orice încercare de a fotografia aceste corpuri ori pe ale noastre?
Tele-workshop-ul „Political Bodies/Corpuri politice” , face parte dintr-o serie de evenimente organizate în această toamnă de Asociația Compania FaPt- Fabrica de Artă și Producție Teatrală, în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași și Galeria Aparte (spațiul de proiecte al Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași).
Tele-workshop-ul se derulează în cadrul proiectului cultural „UnderAct 2020 – Program de rezidenţe și mobilitate artistică” (*), susținut de Primăria Municipiului Iași prin intermediul Programului Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași.