fbpx

Expoziția- Laborator: Revisited Art Spaces: Dreams and Histories

Marți, 12 decembrie, începând ora 17.00, vă invităm la deschiderea Expoziției- Laborator: Revisited Art Spaces: Dreams and Histories, realizată de artista germană Dorothee Albrecht, Curator: Cătălin Gheorghe. Expoziția va avea loc la Galeria Aparte (strada Codrescu, nr. 6) și poate fi vizitată până pe 17 decembrie. Expoziția prezintă o instalație video bazată pe o selecție … Citește mai mult

Expoziție internațională de artă și tehnologie la Baia Turcească

Vineri, 6 octombrie, de la ora 18:00, vă invităm la Baia Turcească pentru deschiderea expoziției “Whispers of the Posthuman World. Dancing with Machines amidst Unstable Skies”, curatoriată de Cristian Nae și Raluca Oancea. Expoziția poate fi vizitată în zilele de 6-8 octombrie (de vineri până duminică), între orele 18:00-24:00. Pe lângă expoziția principală, la etajul … Citește mai mult

Expoziție de artă video „Anima Overdriiiiive”

Vineri, 3 noiembrie, începând cu ora 19:00, vă invităm la deschiderea expoziției de artă video „Anima Overdriiiiive” a artiștilor germani Stefan Panhans și Andrea Winkler. Curatoriată de Cristian Nae, expoziția poate fi vizitată până în data de 26 noiembrie 2023, la Borderline Art Space. Argument curatorial: Potrivit filosofului german Byung-Chul Han, „societatea secolului 21 nu … Citește mai mult

Expoziție de fotografie: „Viața în Germania de Est ”

Centrul Cultural German Iași organizează luni, 29 mai 2023, ora 18:00, deschiderea expoziției de fotografie „Viața în Germania de Est”, realizată de Fundația Federală pentru Studierea Dictaturii Comuniste din Germania de Est și Agenția Fotografilor OSTKREUZ.

Expoziția invită publicul într-o călătorie fotografică în Germania anilor `80, pentru a explora realitatea necenzurată a RDG, pe care chiar și martorii contemporani cu greu și-o mai amintesc astăzi. Cele 20 de afișe care compun expoziția prezintă peste 100 de fotografii realizate de artistul Harald Hauswald, însoțite de texte aparținând istoricului și autorului Stefan Wolle, care, asemenea fotografului, a crescut în RDG.

Fiecare dintre fotografii spune o poveste. Poveștile au desigur și o tentă politică, dar mai sunt și despre dragoste, afecțiune și dorințe. A existat oare pur și simplu mai mult timp pentru afecțiune și tandrețe într-o țară închisă, împrejmuită de ziduri? Sau erau aceste sentimente, o formă de evadare cât și un refugiu, în fața opresiunii puterii de stat și a ideologiei? În orice caz, unitatea le-a permis oamenilor să supraviețuiască cu demnitate, în ciuda tuturor adversităților, iar, în retrospectivă, aceasta face ca viața în Germania de Est să pară valoroasă și importantă.

Prin intermediul fotografiilor și textelor captivante, expoziția devine mediul ideal, pentru a invita publicul să afle detalii din viața de zi cu zi în RDG, în anii `80, să observe îndeaproape oameni singuri și bătrâni, cupluri de îndrăgostiți, rockeri, huligani și tineri rebeli, care militează în biserici pentru pace și protecția mediului înconjurător, fără a se ascunde însă realitatea apăsătoare evidențiată prin fațadele dărăpănate sau cozile din fața magazinelor alimentare.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 31 iulie 2023, de luni – vineri, în intervalul orar 14:00 – 18:30.

___________________________

Fundația Federală pentru Studierea Dictaturii Comuniste din Germania de Est a fost înființată de Bundestagul german în 1998 și contribuie la o înțelegere mai bună a istoriei, cauzelor și consecințelor dictaturilor comuniste din Germania și Europa.

Agenția Fotografilor OSTKREUZ a fost înființată la Paris în 1990 de către șapte fotografi din RDG. Astăzi, agenția are 22 de membri din fosta Germanie de Est și de Vest și este considerată cel mai renumit colectiv de fotografi din Germania.

___________________________

Traducerea expoziției:

 1. DESPĂRȚIRE
 2. SOLITUDINE
 3. FUGA
 4. COMUNITATE
 5. SERENITATE
 6. TINEREȚE
 7. COPILĂRIE
 8. MINCIUNĂ
 9. PUTERE
 10. CURIOZITATE
 11. DISCILINĂ
 12. REBELIUNE
 13. NOSTALGIE
 14. TRISTEȚE
 15. UNDERGROUND
 16. DECLIN
 17. CONTRADICȚIE
 18. DUIOȘIE
 19. INFORMAȚII UTILE

Citește mai mult

Expoziție: Cele mai frumoase cărți germane

Centrul Cultural German și Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Iași vă invită joi, 9 martie 2023, începând cu ora 18:00 la vernisajul expoziției “Cele mai frumoase cărți germane”. Titlurile laureate ale celei mai prestigioase competiții de design de carte din Germania, edițiile 2021 și 2022, vor putea fi admirate la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” … Citește mai mult